Akademija strukovnih studija Beograd
Visoka turistička škola strukovnih studija
Beograd
Događanja u VTŠ Stručna praksa Avantura Humanitarne akcije Ekskurzije

Događanja u VTŠ

Svečani prijem novih studenata

U utorak, 1. oktobra 2019. godine, u prostorijama Visoke turističke škole, organizovan je svečani prijem novih studenata. Naši zaposleni i studenti vam još jednom žele srdačnu dobrodošlicu na Visoku turističku školu!

VISOKATURISTIČKA ŠKOLA NA SILAFEST-U 2019.

Film “What to do in Belgrade” britanskog autora Džulijana MekDonela dobitnik je Grand prija, najvrednije nagrade na jedanaestom po redu Međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma “Silafest 2019” u Velikom Gradištu.

Ova jedinstvena turističko-ekološka manifestacija na ovim prostorima, početkom septembra, okupila je desetine, režisera, producenata i drugih stvaraoca turističkih i ekoloških filmova iz čitavog sveta koji su se našli u užem izboru za festivalske nagrade. Od 196 pristiglih filmova selekciona komisija je odlučila da žiriju i festivalskoj publici prikaže 57 najboljih ostvarenja. Poseban značaj ovogodišnjem festivalu dao je i predsednik žirija dr Terens Kliford Amos, Evropski konsultant u oblasti visokog obrazovanja, gostujući predavač na brojnim svetskim univerzitetima i predsednik „21st Century Filmworks Ltd”.

Visoka turistička škola jedan je od suorganizatora Međunarodnog festivala turističkog i ekološkog filma – Silafest, od njegovog osnivanja 2008. godine. Festival se održava svake godine u Velikom Gradištu, na obali Dunava. Pored profesora, u organizaciji i realizaciji ovog festivala učestvuju i studenti Visoke turističke škole.

Ovaj festival je prilika za studente škole da, tokom sedam dana, upoznaju najnovija svetska dostignuća u oblasti turističkog i ekološkog filma, ali i da ostvare lične kontakte s režiserima, producentima, turističkim stvaraocima, novinarima i direktorima srodnih festivala iz celog sveta. Pored glavnih nagrada, ustanovljena je i specijalna nagrada koju studenti Visoke turičke škole dodeljuju ostvarenjima koja su na njih ostavila najbolji utisak. Ovogodišnja nagrada studenata otišla je u ruke režisera Nebojše Ilića za film “Gročanske priče”.

SILAFEST je deo lanca filmskih festivala CIFFT koji pod patronatom Svetske turističke organizacije – UNWTO. CIFFT okuplja najbolje festivale ove vrste filmova u svetu koji se održavaju u Njujorku, Los Anđelesu, Varšavi, Berlinu, Kanu, Portu, Beču, Istanbulu i dr.

Filmski režiseri iz Velike Britanije i Indije održali predavanje na Visokoj turističkoj školi

U sredu, 11. septembra, 2019. godine studentima Visoke turističke škole predavanja su održali bri-tanski režiser Džulijan MekDonel i Šubra Vandit, režiser iz Indije.

MekDonel je studentima govorio o novim pristupima snimanju turističkih filmova u svetu, nakon čega je emitovan njegov autorski film “What to do in Belgrade” koji je osvojio Grand pri, najprestižniju nagradu, na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma “Silafest 2019”. Tokom dvadesetominutnog filma, snimljenog u sve popularnijoj formi tzv. gerila marketinga, autor kreće u Beograd da se uveri da li je ovaj grad zaista onakav kakvim je prikazan u filmovima i drugim medijima širom sveta. MekDonel, zajedno sa svojom prijateljicom Jelicom Petrović, studentom Visoke turističke škole, upoznaje Beograd kao čudesnu i raznoliku turističku destinaciju, vrlo prijatne atmosfere i gostoljubivih ljudi.

Šubra Vandit, indijski režiser i član ovogodišnjeg međunarodnog žirija Silafesta, studentima je održao predavanje na temu “Turistički promotivni film i harmonizacija kulturoloških osobenosti u turizmu”, prezentujući im jednu od najvažnijih globalnih tema u turizmu.

USPOSTAVLJENA SARADNJA SA DŽEĐANG KOLEDŽOM IZ NR KINE

Akademija strukovnih studija Beograd u čijem sastavu se nalaze bivše visoke strukovne škole za hotelijerstvo, turizam i zdravstvo ugostile su ove nedelje petočlanu delegaciju sa Džeđang Koledža za turizam iz pokrajine Hangdžou, NR Kine. Ova zvanična poseta rezultat je potpisivanja Memoranduma o saradnji iz decembra 2018. godine između bivše Visoke hotelijerske škole iz Beograda i Koledža Džeđang iz NR Kine. Potpisivanjem Pisma o namerama u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, ove dve institucije su započele prvu fazu buduće saradnje koja obuhvata otvaranje Kancelarije za srpsko-kinesku saradnju u oblasti hotelijerstva, turizma i zdravstvenog tuizma čija će osnovna delatnost biti razmena studenata i profesora, stručna praksa, rad na zajedničkim projektima, organizovanje zajedničkih konferencija, kongresa i časopisa, kao i saradnju u oblasti kulture. Uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS i Ambasade NR Kine, Akademija strukovnih studija Beograd i Koledž za turizam Džeđang uspostaviće proces unapređivanja kadrova iz oblasti hotelijerstva, gastronomije, turizma i zdravstvenog turizma. Ovo je još jedan od dokaza da je odluka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS vezana za proces transformacije visokih strukovnih škola u Srbiji u akademije strukovnih studija bila celishodna i da već daje, na internacionalnom nivou, prepoznatljive pozitivne rezultate. U novoformiranoj Akademiji, zajedničko korišćenje svih materijalnih, a posebno kadrovskih resursa, obezbedilo je početak ozbiljne buduće saradnje sa jednom velikom i nama prijateljskom zemljom kao što je NR Kina.

Turističko vođenje-terenske vežbe

U sklopu predviđenih terenskih vežbi iz predmeta Turističko vođenje, studenti III godine koji slušaju ovaj izborni predmet učestvovali su, 26. maja, na posebnoj interpretativnoj pešačkoj turi „Razgledanje gradskog istorijskog jezgra i spomeničke celine Knez Mihailove ulice“. Demonstraciju specifične vrste turističkog vođenja izveo je profesionalni vodič Zoran Ilić. Studenti su imali priliku da ovaj deo Beograda upoznaju kroz zanimljivu priču o objektima, ljudima i događajima protkanu neobičnim detaljima i anegdotama. Tura je započela kod Trga Republike i završila u blizini današnje Biblioteke grada Beograda. U pratnji studenata bili su i predmetni nastavnik dr Branislav Rabotić, kao i saradnik na predmetu Goran Jević, MA.

Dan Italije u Visokoj turističkoj školi

Prezentacijom kulturno-istorijskog nasleđa i prirodnih lepota svoje zemlje, njegova ekselencija Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije i Davide Skalmani, direktor Italijanskog Instituta za kulturu i savetnik za kulturu u ambasadi ove zemlje, otvorili su, u četvrtak, 16. maja, manifestaciju Dan Italije u Visokoj turističkoj školi iz Beograda.

Terenske vežbe - Turističko vođenje

Studenti III godine koji slušaju predmet Turističko vođenje imali su, u subotu 23. marta 2019. godine, terenske vežbe u vidu celodnevnog autobuskog izleta za Smederevo.

PROMOCIJE KNJIGE “TAJNA SE ZOVE ERIH ŠLOMOVIĆ” U VISOKOJ TURISTIČKOJ ŠKOLI IZ BEOGRADA

U prostorijama Visoke turističke škole iz Beograda, u petak, 13. decembra, održana je promocija knjige “Tajna se zove Erih Šlomović” slovenačkih autora Leona Pogelšeka i Slavka Pregla. Pred velikim brojem poštovalaca likovne umetnosti, autori i poznati srpski novinar Milomir Marić, kao specijalni gost, predstavili su knjigu za koju smatraju da će zainteresovati stručnu, ali i širu, javnost za temu tržišta umetničkih dela i vrednih kolekcija slika. Istovremeno knjiga otkriva deo tajne rada talentovanih pojedinaca koji su tržište snabdevali vrhunskim falsifikatima, za koje su i procenitelji često tvrdili da su originalni radovi svetski poznatih slikara.

Mobilni internet i originalnost u turizmu – internacionalno takmičenje za studente visokih škola u Pekingu, Kina

U okviru nedavno potpisanog Sporazuma o akademskoj saradnji i razmeni predavača, stručnjaka za turizam i studenata Visoke turističke škole u Beogradu (VTŠ) i Univerziteta Union u Pekingu (UUP), Milenko Djurić, koordinator Centra za odnose s javnošću i međunarodnu saradnju, učestvovao je, kao internacionalni ekspert i član žirija po pozivu, na završnoj ceremoniji ovogodišnjeg takmičenja za studente visokih škola u Kini - “Mobilni internet i originalnost u turizmu”.

U finalu, od preko sto prijavljenih timova, projekte je predstavilo 17 finalista - timova učenika visokih škola za studije turizma u Kini koji su prikazali visok nivo profesionalnosti, kreativnosti i stručnog znanja u kreiranju i primeni aplikacija za mobilne internet platforme i originalnost u prezentaciji turističke ponude Kine na svetskom turističkom tržištu.

Ovim je započela pripremna faza za uključivanje mentora projekta i studenata VTŠ u takmičenje “Mobilni internet i originalnost u turizmu”, koje će u 2019 imati internacionalni status, sa mogućim uključivanjem studenata turizma iz Srbije i drugih 16 gradova Centralne i Istočne Evrope. Predavači i studenati VTŠ imaju šansu da učestvuju u brojnim planiranim aktivnostima u okviru projekta “Balkanska turistička tura” u 2019. godini. Za određeni broj zainteresovanih studenata u okviru međunarodne razmene biće obezbeđene i stipendije za nastavak studiranja u Pekingu, u jednom semestru tokom 2019. godine, po principu reciprociteta.

Golbahar Hayati u poseti Visokoj turističkoj školi

U okviru saradnje sa Kulturnim centrom Ambasade IR Iran, Visoku turističku školu posetila je Golbahar Hayati, vlasnik i direktor Golbahar Artists Entrepreneur Cooperative Company.

Ovom prilikom, umetnica iz Irana, upoznala je studente Škole sa načinom izrade kolaža, tehnike po kojoj je poznata širom sveta.

12345678910111213