Akademija strukovnih studija Beograd
Visoka turistička škola strukovnih studija
Beograd
Događanja u VTŠ Stručna praksa Avantura Humanitarne akcije Ekskurzije

Događanja u VTŠ

Izložba grafika sa “Petog EX-YU konkursa” u riječkoj galeriji “Kortil”

Visoka turistička škola i Galerija SKC u saradnji sa gospodinom Josipom Butkovićem, organizovali su izložbu grafika sa “Petog EX-YU konkursa” u riječkoj galeriji “Kortil”. Tako je, posle Beograda, Bara, Sarajeva, Zagreba i riječka publika imala priliku da uživa u grafikama, čiji autori dolaze iz svih republika bivše SFRJ.
POGLEDAJTE FILM

SILAFEST 2012

Silafest 2012, četvrti po redu, održan je u Velikom Gradištu u periodu od 02.09.-08.09.2012. godine u prisustvu velikog broja režisera iz zemlje i inostranstva, producenata, novinara, turističkih radnika, direktora srodnih festivala iz celog sveta i velikog broja gostiju. Visoka turistička škola je, tradicionalno, učestvovala u organizaciji i realizaciji ovog Festivala čime je dala svoj doprinos razvoju savremenog turističkog i ekološkog filma.
Pismo zahvalnosti
POGLEDAJTE FILM

Poseta studenata VTŠ Ljubljani

Kao sastavni deo međunarodne saradnje studenti Visoke turističke škole su posetili svoje prijatelje iz Višje strokovne šole BIC-Ljubljana. Nakon srdačnog dočeka, domaćini su studentima priredili ručak koji su sami pripremili njihovi studenti, posle čega je nastavljeno druženje starih prijatelja kroz specijalno iznenađenje u vidu „Koktela na travi“. Tokom tri dana boravka u Ljubljani, studenti su se, uz pratnju stručnih vodiča i ljubaznih domaćina, upoznali sa mnogim znamenitostima Ljubljane poput Katedrale Svetog Nikole, Gradske kuće, Kongresnog trga, Prešernovog trga, Ljubljanske tvrđave i Gornjeg trga, Sajma Antikviteta, Krakova-„Ljubljanskog Monmartra“, Virtuelnog muzeja, parka Tivoli, Botaničke bašte, Pozorišta na otvorenom... Krstareći brodićem po Ljubljanici, probajući gastronomske specijalitete ovog kraja Slovenije, upoznavajući se sa prelepom arhitekturom Ljubljane i istorijom Slovenije, studenti su imali priliku da upoznaju duh ovog grada, kojeg, sa pravom, svrstavaju u najlepše gradove ovog dela Evrope. Posebno treba istaći ljubaznost domaćina, koji su se istinski trudili da ova poseta ostane u neizbrisivom sećanju studenata Visoke turističke škole. Saradnja ove dve visokoobrazovne institucije, ostvarena kroz veliki broj zajedničkih projekata, biće nastavljena i u narednom periodu.

Poseta studenata VTŠ Veleučilištu u Karlovcu 2012.

U sklopu uspostavljene saradnje između Visoke turističke škole i Veleučilišta u Karlovcu, grupa od 32 studenta II i III godine, u pratnji nastavnika (dr Branislava Rabotića i mr Milenka Đurića), ostvarila je uzvratnu posetu hrvatskoj obrazovnoj instituciji. Karlovčani su pripremili veoma sadržajan i zanimljiv program: razgledanje starog grada u Karlovcu, kao i lokalnog muzeja, kratku i efektnu predstavu u amaterskom Pozorištu senki, obilazak ruralnog turističkog lokaliteta u mestu Gorica Lipnička, celodnevni izlet za Plitvička jezera sa usputnim posetama Baraćevim špiljama i živopisnom mestašcu Rastoke kod Slunja... Poslednjeg dana bilo je organizovano kombinovano autobusko-pešačko razgledanje Zagreba, sa obilaskom svih značajnijih atrakcija (Mirogoj, Katedrala, Grič, Markov trg sa istoimenom crkvom, Banskim dvorima i sedištem Sabora, Kamenita vrata, tržnica Dolac, glavni trg, Ilica itd.). Na svim lokalitetima bili su obezbeđeni sjajni vodiči, a naši studenti su imali priliku i da uživaju u najpoznatijim gastronomskim specijalitetima tog kraja Hrvatske. Sve vreme boravka o gostima su, sa velikom pažnjom, brinuli profesori i studenti Veleučilišta, sa kojima je ostvareno nezaboravno druženje. Inače, grupu Visoke turističke škole lično je dočekao u Karlovcu i ispratio u Zagrebu dekan Veleučilišta, prof. dr Branko Wasserbauer. Svi učesnici ovog putovanja su jednoglasni da je poseta Hrvatskoj bila doživljaj za pamćenje. Iskreno se nadamo da će saradnja i razmena studenata između ove dve visokoškolske institucije biti nastavljena i u narednim godinama.

APSOLVENTSKA EKSKURZIJA BEČ-PRAG-KARLOVE VARI-BUDIMPEŠTA

Studenti treće godine Visoke turističke škole organizovali su apsolventsku ekskurziju Beč- Prag- Karlove Vari- Budimpešta tokom koje su imali priliku da, uz druženje, upoznaju sve znamenitosti ovih prelepih destinacija. Obilazeći dvorac Schönbrunn, Prater, Parlament, Državnu operu, Kuću Hundertwasser, Carsku palatu Hofburg, brojne muzeje i galerije u Beču, krstareći Vltavom, obilazeći Prag sa svim svojim lepotama, posetom Karlovim Varima uz obilazak i upoznavanje sa banjskim turizmom Češke, šetajući čuvenom Andrássy ulicom i Budimskom tvrđavom, krstareći Dunavom, posetivši Baziliku Szent István, Matijinu crkvu, Operu i Parlament u Budimpešti, studenti su, pored nezaboravnog iskustva, imali priliku da potvrde dosadašnja i steknu nova znanja. Ono što sa posebnim zadovoljstvom treba istaći je činjenica da su ovu ekskurziju studenti sami organizovali i realizovali, uz savetodavnu ulogu svojih profesora, čime su pokazali i dokazali da su spremni i za najveće izazove koji ih čekaju, po završetku školovanja, u profesionalnim karijerama.

VTŠ na sastanku za formiranje klastera Radanskog područja

U okviru razvijanja saradnje sa privredom i uspostavljanju kontakata sa organizacijama u zemlji i inostranstvu, predstavnici Visoke turističke škole su učestvovali na predosnivačkom sastanku za formiranje Turističkog klastera Radanskog područja. Sastanak koji je okupio preduzeća, udruženja i preduzetnike sa područja opština Kuršumlija, Lebane, Bojnik, Medveđa i Prokuplje, kao i tri obrazovne institucije, održan je ove godine u Prolom Banji na poziv A.D. “Planinke” iz Kuršumlije. Predlog o osnivanju Turističkog klastera inicirala je pre nekoliko meseci A.D. “Planinka, jedno od značajnijih privrednih subjekata, u okviru kojeg posluju Prolom i Lukovksa Banja, Fabrika za pakovanje Prolom vode i “Đavolja varoš”. Shodno načelima da je Turistički klaster nevladino, neprofitno, stručno i naučno udruženje, osnivača klastera treba da bude najmanje 12 aktivnih članova, i najmanje tri institucije koje su nosioci obrazovne ili inovacione delatnosti. Jedna od njih je Visoka turistička škola. Svrha osnivanja Tutističkog klastera Radanskog područja je unapređenje turizma i komplementarnih delatnosti u opštinama koje se naleze u okruženju planine Radan, kao i podsticanje razvoja i kordinacija rada osnivača klastera. Na predosnivačkom sastanku kome je, u ime Škole prisustvovao mr Milenko Đurić, pomoćnik direktora za međunarodnu saradnju, razgovaralo se o ciljevima i zadacima Udruženja , o nacrtu Statuta i drugim aktima, do sada urađenim projektima biciklističkih i pešaćkih staza, kao i Nacrtu prostornog plana za područje posebne namene Radana u površini od 469 km2 koji je u procesu usvajanja. Učesnici su imali, takođe, priliku da bliže upoznaju turističku ponudu Prolom Banje, obiđu okolinu, “Đavolju varoš”, kao i seoska domaćinstva i preduzetnike na ovom području.

VTŠ na četvrtom kongresu banja

Na IV Kongresu banja sa međunarodnim učešćem koji je održan 15. i 16. maja u Vrnjačkoj Banji, Visoku turističku školu predstavljali su dr Violeta Tošić, pomoćnik direktora za nastavu, i dr Maja Ćosić, profesor. Konges organizuje Udruženje banja Srbije, a za ovogodišnji određena je tema „Autentični srpski wellness“. Predavači su bili eminentni stručnjaci iz zemlje i inostranstva, a dr Maja Ćosić je izlagala rad „ Mogućnosti uvođenja slow –living koncepta u banjski turizam Srbije“ . Kongres je imao zadatak da kroz panel, okrugli sto i razmenu iskustava i mišljenja, a u cilju usmeravanja zdravstvenog turizma ka strateškom turističkom proizvodu Srbije, odgovori na mnoga otvorena pitanja i pokaže šta je ono što je najaktuelnije i kako definisati mesto koje u srpskom turizmu zauzimanju banje Predstavnici Visoke turističke škole su aktivno učestvovali u radu Kongresa, a za sve učesnike organizovan je i obilazak Vrnjačke Banje i okoline.

Pretpremijera filma „Beogradska jezera“ na VTŠ

U sredu, 18. aprila 2012. godine u prostorijama Visoke turističke škole održana je pretpremijera najnovijeg filma Boška Savkovića - „Beogradska jezera“. Tokom jednočasovne projekcije, studenti su se upoznali sa velikim brojem jezera koja se nalaze na teritoriji Beograda, od kojih, za mnoga, ni najstariji Beograđani nisu imali prilike da čuju. Jedan broj ovih jezera je uređen i predstavlja posebnu turističku atrakciju našeg grada, dok druga jezera, nažalost, predstavljaju ekološke crne rupe i odraz su našeg nemara i nepažnje. Namera ovog filma je, pored upoznavanja naših sugrađana sa ovim nesumljivim prirodnim lepotama koja se nalaze u našoj okolini i koja su veoma lako dostupna, da podstakne sve nas koji živimo i radimo u ovom gradu na viši stepen ekološke svesti i odgovornosti. Po završetku filmske projekcije, gospodin Savković se obratio studentima Visoke turističke škole i pozvao ih da budu njegovi specijalni gosti na premijeri ovog filma u Pozorištu na Terazijama.
Boško Savković - pretpremijera filma „Beogradska jezera"
Boško Savković - o saradnji sa Visokom turističkom školom

BITCO 2012.

Izlaganjima naučnih radnika iz oblasti turizma, radom u paralelnim sekcijama i obraćanjem direktora Prof. dr Milana Skakuna, završena je Prva Beogradska međunarodna turistička konferencija u organizaciji Visoke turističke škole iz Beograda-BITCO 2012.
VIRTUELNA PROJEKCIJA
POGLEDAJTE FILM

Rasul Sadr Ameli u VTŠ

U sklopu međunarodne saradnje, Visoku turističku školu su posetili ataše za kulturu Kulturnog centra I.R.Irana u Beogradu, gospodin Farid Eftekhari i poznati iranski režiser, gospodin Rasul Sadr Ameli.
VIRTUELNA PROJEKCIJA
POGLEDAJTE FILM

12345678910111213